FAQ

Hieronder staan de meest gestelde vragen.

 • Is een klimpark bezoek iets voor mij?

  Voor iedereen die plezier heeft in avontuurlijke beweging in de buitenlucht of op hoogte, is een bezoek aan het klimpark een prachtige activiteit.
  Toch zijn er een paar dingen op te merken:

  • Bij de meeste klimparken is er een leeftijdsbeperking. Dit begint, afhankelijk van het park, zelfs vanaf 3 jaar. Dit is echter alleen onder begeleiding van een volwassene. Naar boven toe is geen leeftijdsbeperking. De limiet wordt in principe bepaald door de eigen lichamelijke conditie. Als er geen grote gezondheidsproblemen, vooral op het cardiovasculaire gebied zijn, kan men nog heel wat plezier beleven.
  • Minderjarigen zonder ouders/ verzorgers hebben doorgaans een akkoordverklaring nodig. Formulieren hiervoor zijn meestal beschikbaar.
  • Voor mensen met een lichaamsgewicht van boven 120 kg is een bezoek af te raden. De veiligheidsgordels zijn slechts tot een gewicht van 120kg ontworpen. Spreek in geval van twijfel de instructeurs van het klimpark aan.
  • Mensen die last hebben van hoogtevrees kunnen langzaam naar hun persoonlijke grens “toewerken”. De meeste parken hebben in het algemeen parcoursen die in hoogte variëren en het aanbod start vaak vanaf 1 meter boven de grond.
  • Een biertje na het klimmen is OK, maar over het algemeen mogen personen met alcohol op of anderszins personen onder invloed niet klimmen.
  • Roken is veelal niet toegestaan . In een bos is zomers vaak sprake van acuut brandgevaar. Afgezien hiervan, het roken i.c.m.  klimgordels algemeen niet toegestaan.


  faq klimpark iets voor mij

   

 • Zijn klimparken geschikt voor groepsuitjes?

  Vanzelfsprekend. Klimparken hebben veel te bieden voor scholen, bedrijven, verjaardagen en andere gelegenheden. Vooraf aanmelden is aan te bevelen of vaak zelfs vereist. Vooral als het een grotere groep betreft.

  faq groepsuitje

   

 • Heb ik speciale kleding nodig?

  Nee, maar bij de kledingkeuze is het wel van belang om met een aantal zaken rekening te houden om meer plezier te beleven. Zo is een comfortabele broek is beter geschikt dan een strak knellende jeans. Gesloten, stevige schoenen geschikter dan sandalen. Rokken zijn ongeschikt omdat ook vrouwen een klimgordel dragen.

  Voor outdoor parken is bij regenachtig weer is adequate regenkleding raadzaam. Zelfs een reseve kledingset kan van nut zijn om na een stortbui weer iets droogs aan te kunnen trekken. Eenmaal aan een parcours begonnen kan er niet even snel omlaag worden gekomen om te schuilen voor een regenbui.

  faq kleding

   

 • Wat te doen met telefoon, horloges en sieraden?

  Het is raadzaam om sieraden, vooral oorbellen, ringen en horloges moeten af te doen voor het klimmen. Ook telefoons volgen al snel de zwaartekracht en kunnen kapot vallen of verloren gaan. Daarnaast bestaat het risico van letsel door be- of afknellen. Het is raadzaam om zulke items thuis of in de auto laten.

  faq sieraden

   

 • Kun je klimmen in alle weersomstandigheden?

  Bij een indoor klimpark is dat vanzelfsprekend geen probleem.

  Outdoor parken zijn meestal open van de lente tot de herfst. Sommige parken ook het hele jaar door. Dienovereenkomstig kunnen het weer variëren. Klimmen is in principe mogelijk onder alle weersomstandigheden en elk seizoen heeft zijn eigen charme.
  Een bezoek buiten het hoogseizoen of bij regenachtig weer heeft ook voordelen: meestal zijn er niet zoveel bezoekers, geen langere wachttijden en meer rust.
  Bij natte omstandigheden, zijn de houtelementen van de verschillende elementen natuurlijk enigszins glad, wat de uitdaging groter maakt. In de praktijk is dit meestal niet geen groot probleem.
  Bij gevaarlijke weersomstandigheden kan het gebeuren dat de faciliteiten gesloten blijven of moet worden gesloten voor een korte tijd.
  Bijzondere aandacht wordt besteed aan onweer. Maatregelen worden getroffen om alle gasten zo snel en veilig mogelijk op de grond en/of uit het bos te krijgen.
  Ook storm is een potentieel gevaar en is vaak aanleiding om het park (tijdelijk) te sluiten.

  faq weer

   

 • Heb ik een eigen uitrusting nodig?

  Nee, alles wat nodig is om veilig te klimmen, o.a. veiligheidsgordel, karabijnhaken, leeflijn en eventueel helm en/of handschoenen wordt door het park te beschikking gesteld.

  faq uitrusting

 • Is ervaring vereist?

  Nee, voor het daadwerkelijk klimmen wordt een basis- en/of veiligheidsinstructie gegeven waarin alles wordt uitgelegd om veilig te kunnen klimmen. Afhankelijk van het beveiligingssysteem en het park moet er nog een kort oefenparcours worden afgelegd om zo te garanderen dat alles goed is begrepen.

  faq ervaring

   

 • Wat gebeurt er als ik niet verder durf?

  Raak niet in paniek, er is altijd opgeleid personeel aanwezig dat, van onderen of in sommige gevallen van boven met waardevolle tips en aanwijzingen tracht om deelnemers verder te helpen. Kom je uiteindelijk niet voor- of achteruit dan bestaat altijd de mogelijkheid van een "rescue": dat wil zeggen, dat een speciaal opgeleide instructeur je veilig naar beneden laat zakken. Dit is volkomen probleemloos en zorgt over het algemeen voor een goede sfeer in de groep.

  faq durf

   

 • Is het allemaal niet erg gevaarlijk?

  Nee, de kans op ongelukken in het klimparken is zeer klein: met dien verstande dat u de veiligheidsinstructies altijd dient te volgen. De uitrusting en materiaal zijn TÜV-getest en voldoend aan de EU-norm voor touwparcoursen, zo is er voldoende zekerheid.

  faq veiligheid

   

 

 

Meest bekeken

 
 

Recent toegevoegd