Veiligheid

Bij alle klimparken is de veiligheid van de deelnemers, en van de mensen die vanaf de grond meekijken, enorm belangrijk. De deelnemers krijgen een klimuitrusting. Die bestaat in elk geval uit een veiligheidsgordel (meestal in de vorm van een broekje) en een veiligheidslijn (leeflijn). Deze combinatie van gordel en leeflijn zorgt er voor dat je altijd veilig bent vastgemaakt aan de veiligheidskabel van het klimpark. Mocht je vallen, dan blijft je veilig en comfortabel hangen zonder de grond te raken. en bij de meeste parken krijg je een goede instructie.

Bij de meeste parken krijg je een goede instructie door opgeleide instructeurs. In een groep krijg je de basisbeginselen van de veiligheid en het klimmen in een klimpark uitgelegd. Deze uitleg van ongeveer 10 minuten gaat in op de veiligheid, het gebruik van de klimuitrusting en de verschillende parkoersen van het park. Het aantrekken van de gordel en de werking van het veiligheidsmechanisme is na deze uitleg eenvoudig. Kom je er niet uit? Dan staan er altijd instructeurs klaar om je te helpen.

Bij veel parken volgt er na deze uitleg een oefenparkoers (circa 1 meter hoog). Deze korte klimroute wordt eerst voorgedaan door de instructeur, daarna ga jezelf proberen. Een kwestie van stap voor stap de veiligheidsinstructies opvolgen.

Sommige parken werken met een instructievideo of persoonlijke uitleg.

Hierna is het tijd voor wat actie, en kun je zelfstandig het klimpark betreden. Instructeurs zijn altijd in de buurt voor vragen en hulp.


Normering:

Alvorens klimparken in gebruik mogen worden genomen dient het klimpark door een onafhankelijke organisatie te worden gekeurd. Deze keuringsinstantie ziet er op toe dat het park voldoet aan de Europese norm voor touwparcoursen.

 

 

Meest bekeken

 
 

Recent toegevoegd